Пральна машина не набирає воду в барабан

Якщо пральна машина (наприклад, ATLANT СМА 70С108-10) не качає воду, і власник техніки не може з першого погляду визначити в чому справа – не обов’язково викликати майстра для діагностики відразу ж, адже можна “провести огляд” агрегату самостійно.

Мінімально кожна людина може перевірити наступні можливі причини несправності:

Відсутність води у водопроводі. Буває, що господар запрограмував прання за таймером, але воду відключили. Знадобиться зупинити програму і відключити пристрій до тих пір, поки не піде вода. Якщо при цьому речі в машинці трохи вологі, то їх потрібно дістати, щоб не з’явився неприємний запах. Залишилося трохи води в барабані або баку – режим зливу допоможе.

Слабкий натиск – через це пралка закачує воду дуже повільно, тому створюється відчуття, що не набирає в резервуар зовсім. Доведеться почекати.

Чи не повністю відкритий кран подачі – його необхідно повернути в максимально “відкрите” положення.
Примітка: машинка з “запасним” баком випере, навіть коли вода відключена або її натиск слабенький.

Дверцята зачинені нещільно. Якщо люк агрегату (наприклад, ATLANT СМА 60У109-10) не закривається як треба – справа в замку: несправність направляючої – частий наслідок тривалої і активної експлуатації. Проблема може ховатися в зламаному механізмі, який блокує дверцята. Щоб дістати речі, варто розблокувати замок через кришку або за допомогою мотузки. Далі – справа майстра.

Забита сітка. Щоб усунути цю проблему необхідно перекрити подачу води в пральну машину, від’єднати шланг і перевірити сітку клапана для затоки: бруд і іржа очищається неважко: головна зброя – хороший натиск проточної води і голка для важкодоступних місць.

Перегрілася обмотка, якою оснащений клапан. У цьому випадку знадобиться її поміняти.

Зламався датчик води. Датчик спрацьовує під тиском повітря, який проходить через трубку. Інформація про налаштування сили тиску вказана на корпусі техніки або ж в документації. Щоб перевірити роботу деталі, необхідно під’єднати замість шланга таку ж по довжині і діаметру трубку з гуми або силікону. Потім – подути в неї: якщо чути клацання, значить, контактні пружини працюють. Пам’ятайте: перед перевіркою пралка повинна бути відключена, інакше перегріється ТЕН.

Зламаний програматор – “серце” пралки. Це вирішується в майстерні. Звичайно, є варіант скористатися шприцом з рідиною, призначеної для очищення контактів, але ці дії можуть призвести як до зняття нагару з контактів, так і до повної поломки програматора.

Машина не віджимає білизну після прання

Якщо обраний невірний режим – пралка (навіть така потужна, як ATLANT СМА 70С1010-10) не стане віджимати речі. Необхідно тільки запустити додатковий віджим після циклу. Або ж зупинити програму і вибрати ту, яка передбачає подальший віджимання білизни.

Але більшість причин, через які у пральній техніці не спрацьовує віджимання, викликані несправностями “нутрощів” пристрою:
1. Перевантаження і відсутність балансу – коли в барабані занадто багато вмісту або річ важка – рекомендований вага завантаження перевищується. Це веде до того, що обладнання не вистачає потужності для розкрутки барабана, тому машинка не “викручує” білизна.

2. Нерівномірний розподілу білизни – знадобиться злити воду, а потім розкласти вміст барабана рівномірним чином і знову запустити віджимання.

3. Не працює фільтр або клапан для зливу – вода не “йде” з бака в потрібний момент, що блокує віджимання. Призначену для фільтрації деталь необхідно перевірити на наявність сторонніх предметів і почистити. Якщо ж забруднився клапан – знадобиться очистити трубку і / або патрубок.

4. Пошкодження таходатчика пристрою, що відповідає за контроль кількості оборотів в залежності від обраної програми і ваги завантаженої білизни. Таходатчик виходить з ладу через часті перевантажень, ослабленні кріплення, несправності контактів і проводки. Для людей із вадами кріплення можна “підтягти”, вирішення проблеми з проводкою краще довірити фахівцеві, але якщо проблема безпосередньо в таходатчика, то його доведеться поміняти.

5. Несправність модуля управління – контрольної панелі, яка запрограмована на виконання функцій, що володіють власними налаштуваннями для певного режиму роботи. Це не той випадок, коли варто намагатися “реанімувати” техніку самостійно.

6. Несправність двигуна – часта проблема при тривалій експлуатації. Несправність виникає як в апаратній частині двигуна, так і в “щітках”, які з часом зношуються. “Щітки” підлягають заміні, але для цього доведеться розібрати корпус пралки (наприклад, на ATLANT СМА 60У1010-10, виробник випускає комплектуючі ще кілька років після того, як техніка знімається з виробництва). Якщо хочеться перестрахуватися, варто довірити справу ремонтникові.

 

Чому ТЕН не гріє воду

Якщо в пральній техніці не гріється вода – проблема “ховається” в зламаному елементі нагрівання або порушення в проводці. Так, дроти в більшості машинок (не виняток і ATLANT СМА 60У109-10) розташовані поблизу корпусу: проводка “перетирається” з часом від вібрацій, які створюються технікою. Знадобиться запаяти пошкоджені ділянки проводів, але краще замінити новими.

Можливі причини:

Несправність Тена. Щоб перевірити стан елемента пралки, який нагріває воду для прання, потрібен “прозвон” тестером. Якщо ТЕН зламався – його потрібно поміняти. Це неважко зробити самостійно. Знадобиться зняти задню “стінку” машинки (агрегат при цьому повинен бути відключений від живлення), після – послабити кріплення встановленої деталі, демонтувати її і встановити нову.

Накип. Іноді ТЕН починає працювати слабкіше через що утворився накип. Досить дістати деталь і вичистити її. Щоб уникнути цього в майбутньому, рекомендується використовувати спеціальні пом’якшувальні засоби.

Несправність реле або програматора. Ремонт і заміну цих комплектуючих краще доручити майстрові.

Зламаний датчик нагріву. Цей елемент повідомляє “керуючому” модулю, коли треба запустити ТЕН. Якщо датчик зламався – його доведеться міняти.

Поламався датчик, який визначає рівень води. До поломки веде засмічення в трубці (її неважко почистити) або ж в зносі – тоді потрібно зробити заміну.

Після завершення циклу в пралка залишається вода?
4 причини:

Збій програми – часто трапляється через відключення електроенергії – вирішується перезапуском. Спочатку програма скасовується екстрено: прилад відключається від розетки (наприклад, зручний варіант із заземленням – MOSAIC Legrand Schuko 16А 250В) і знову включається через п’ять хвилин. Ще один спосіб – змінити програму на саму короткочасну. Наприклад, включити режим “полоскання + віджим” або швидку прання, яка є і у Samsung WF60F1R0G0WD. Якщо не допомогло – викличте майстра.

Зносився фільтр. Для перевірки стану фільтра необхідно спочатку злити воду, скориставшись дверцятами, яка розташована в нижньому кутку агрегату. Виконувати цю процедуру слід обережно, попередньо підготувавши ємність для зливу води, щоб не затопити приміщення. Якщо фільтр засмітився, його варто прочистити або поміняти.

Зносився шланг – доведеться замінити деталь.

Порушена робота помпи. Якщо не чути, як вона працює або – навпаки – функціонує занадто голосно, значить, вона зламалася. Можливо – засмітилася. Для цього необхідно дістати помпу і подивитися, чи не намоталося чи на вал волосся і нитки. Якщо так – прибрати їх і поставити помпу знову. Якщо деталь чиста, але тестер показує, що на неї не надходить напруга – елемент доведеться замінити.

Протікає пральна машина

Якщо пральний пристрій типу “автомат” протікає, для початку необхідно з’ясувати, звідки тече рідина. Вона може текти знизу, а може – виливатися з люка. Зазвичай, це викликано ушкодженнями деталей пралки.

Класичні причини:

Проблема зі шлангом – найбільш часта причина, через яку підтікає техніка (наприклад,  ATLANT СМА 60С108-010). При порушенні в місці стиковки проблема вирішується заміною прокладки. Якщо причина в пошкодженні шланга, то його слід замінити.

Пошкоджено бак – в цьому випадку без заміни комплектуючих не обійтися. Для визначення неполадок в баку потрібно оглянути дно приладу. Знадобиться кишеньковий ліхтарик.  Знайти, де протікає машинка, можна по слідах води. Якщо в пральному агрегаті вертикальне завантаження, то знадобиться зняти частину корпусу, розташовану збоку.

Сальник вийшов з ладу – в цьому випадку варто поглянути на бак і місце, де розташовані підшипники. Якщо вони зношені – їх, як і сальник, потрібно міняти.

Пошкоджено патрубок для затоки в бак – ослаблення фіксації в місці, де з’єднуються деталі. Щоб відновити кріплення, необхідна епоксидна смола. Для цього знадобиться демонтувати патрубок, висушити його, прибрати клейові залишки, після чого нанести “епоксидку” або вологостійкий клей для фіксації деталі під час установки на колишньому місці.

Проблема в патрубку для зливу – рекомендується замінити елемент, попередньо знявши верхню кришку корпусу пральної машини.

Зносився зливний насос – також вирішується заміною.

Герметичність люка порушилася – “постаріла” манжета. Поломка усувається латкою з гуми, яка приклеюється водостійким клеєм. Для міцності рекомендується зняти фіксують хомути і змінити становище відремонтованій частині так, щоб латка виявилася зверху.

Несправний дозатор: “бункер” (поглиблення для наповнення пральним порошком) засмітився або збільшилася потужність подачі води, зламався і пропускає воду клапан. Якщо проблема в “бункері” або ж відсіку-дозаторі – варто прочистити запчастини, якщо в клапані – його знадобиться поміняти.

Пральна машинка видає сторонні звуки: гримить, гуде, скрипить, свистить

Якщо чути гучні звуки, коли машинка пере або зливає – це викликано несправностями або дрібними помилками в застосуванні.

Чому машинка для прання сильно шумить:

1. Немає балансу. Нерівномірний розподіл білизни в процесі прання викликає гучну роботу. Проблема частіше виникає у старих моделей техніки, в яких відсутня функція контролю балансу. Сплутана обертанням барабана одяг дає навантаження на певну його частину, викликаючи ускладнення руху, через що з’являється характерний стукіт. Рішення – розкладати речі в барабані рівномірно.

2. Помилки при установці пральної машини – неправильно встановлена ​​техніка видає стукіт і “підстрибує” на високих оборотах при вібрації: особливо сильний шум – під час зливу води або віджиму. Виправить становище силіконова підставка або спеціальний килимок, який створює антивібраційний бар’єр.
3. Амортизатор або пружина зносилися. Такі деталі, як барабан і бак в пралці, висять на пружинах з амортизаторами. Вони контролюють дисбаланс і силу вібрації. Навантаження на деталі підтримує механізм при експлуатації технікиа, а сила вібрації досить сильна, тому ці запчастини з часом приходять в непридатність і вимагають заміни.

4. Пошкоджений противаги або кріплення – вантаж, встановлений зверху і знизу бака, для обмеження його “розгойдування” в процесі прання, з часом “розбивається”, і тоді його необхідно замінити. Простіше – якщо ослабло кріплення. В цьому випадку необхідно підтягнути болти.

5. Стук в барабані. Часто барабан стукає, коли в нього потрапляють сторонні предмети, які залишилися в кишенях одягу. Одяг з великими гудзиками краще прати попередньо вивернувши навиворіт, так як аксесуари великого розміру теж можуть стукати по барабану. Одяг з блискавкою рекомендується завантажувати в пральну машину виключно в застебнутому вигляді, щоб “собачка» не відірвалася.

Більшість з поломок пральних машинок, які представлені в статті, усувається просто: користувач пристрою може самостійно попрацювати з цим. Іноді досить очистити деталі, призначені для фільтрації, збільшити водяний напір або організувати “стійкість” приладу за допомогою накладок або спеціального килимка. В “важких” ситуаціях доведеться міняти компоненти, звертатися до ремонтникам.