1. Не зберігайте продукти відкритими

Запам’ятайте раз і назавжди – зберігати продукти в відкритому вигляді не можна! Від цього вони швидко втрачають свою свіжість і насичуються різними сторонніми запахами. А такі продукти, як сир, ковбаси, м’ясо набагато швидше обвітрилася і прийдуть в непридатний стан для вживання.

Але є чудове рішення цієї проблеми – харчова плівка і контейнери. Обернувши плівкою або поклавши в контейнер, ви продовжите як смак, так і свіжість продуктів набагато довше.

№ 2. Сирі та готові продукти – окремо

Ще одне просте правило – тримайте сире м’ясо і рибу окремо від готових продуктів. Сирі м’ясні чи рибні продукти і зовсім краще заморозити, тому що зберігати їх більше трьох днів в холодильнику небажано. А перед тим, як покласти продукти в морозилку, розділіть їх порційно. Це позбавить продукти від повторного розморожування, що не спричинить за собою зміну якості і смаку приготованого блюда.

№ 3. Кожне відділення холодильника для певного продукту

Те чи інше відділення холодильника служить для певних продуктів, температура в кожній секції різниться. Найчастіше саму нижню полицю багато з нас використовують для швидкопсувних продуктів. Тут бажано зберігати молочні продукти або м’ясні нарізки. А в деяких моделях холодильників замість нижньої полиці встановлено відділення свіжості, в якому рекомендується зберігати сире м’ясо або рибу. Не варто забувати і про те, що якщо у вашому холодильнику немає такого відділення, то не варто засмучуватися, нижня полиця також ідеально підійде для сирих продуктів, які ви плануєте приготувати найближчим часом, але зберігатися будуть такі продукти значно менше, ніж у відділенні свіжості .

Найвища температура – на дверцятах холодильника. Тому тут небажано розміщувати швидкопсувні продукти і молочку. Більш комфортно себе тут почувають продукти, які не дуже бояться температурних змін: напої, соки, соуси, а також ліки і косметика.

Перед переміщенням продуктів в холодильник, радимо дивитися на дату виготовлення та термін зберігання. Це допоможе уникнути швидкої прострочення і ви будете знати, які продукти потрібно «рятувати» в найближчі дні.

Також існують рекомендації по температурному зберігання:

Риба – 0 ° С
Молоко, сметана, сир – + 1 ° С
М’ясо – + 1 ° С
Яйця – + 1 ° С
Готові страви, що пройшли термічну обробку – + 2 ° С
Хліб та кондитерські вироби – + 3 ° С
Овочі і фрукти – + 4 ° С

№ 4. Заморожуйте правильно

Температура в кожному відділенні морозильної камери різниться. У ящику з температурою -10 ° С бажано зберігати овочі, фрукти, хліб і морепродукти. У відділенні з температурою -15 ° С створені ідеальні умови для заморожування пельменів, вареників або млинчиків. Тут вони не перемерзають і відмінно зберігають свій смак. Секція з температурою нижче -17 ° С підійде для м’яса, риби та птиці.

Дуже важливо перед приміщенням продуктів в морозильну камеру упакувати їх. Добре використовувати для цього контейнери або фольгу. А ось заморожування в пакеті – не найкращий варіант, оскільки всередині залишається повітря і це заважає правильній заморожування.

№ 5. Слідкуйте за термінами зберігання

Щоб продукти у вашому холодильнику псувалися менше – радимо частенько простежувати їх терміни придатності і позбавлятися від прострочення.
Завдяки списку продуктів, який перерахований нижче, ви зможете зорієнтуватися, скільки потрібно зберігати той чи інший продукт:

Сире м’ясо – до 5 днів
Риба – до 2 днів
Готовий фарш – 1-2 дня
Ковбасні вироби – 7 днів
Варене м’ясо – 4 дня
Яйця – 7 днів
Твердий сир – 21 день
Вершкове масло – 30 днів
Молоко – 5 днів
Фрукти і овочі – до 20 днів
Ягоди – до 3 днів
Зелень – 1-2 дня